In peste 80% din scolile si liceele din intreaga tara s-au facut simtite efectele grevei generale anuntate de sindicatele din educatie. Potrivit estimarilor, protestul initiat ieri de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei
In peste 80% din scolile si liceele din intreaga tara s-au facut simtite efectele grevei generale anuntate de sindicatele din educatie. Potrivit estimarilor, protestul initiat ieri de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Spiru Haret si Federatia Sindicatelor Universitare Alma Mater este cel mai amplu din 1990 incoace, fiind implicate deopotriva cadrele didactice din preuniversitar, cele din invatamantul superiror dar si studentii, care s-au declarat solidari cu dascalii lor. Greva, care va continua pana la satisfacerea revendicarilor sindicalistilor, a fost declansata ca urmare a propunerii pe care Executivul a facut-o privind alocarea unui buget pentru invatamant cu mult sub promisiunile electorale. Protestatarii cer, in primul rand, alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, in 2006. Lista de revendicari a profesorilor mai are in vedere: o rectificare de buget - pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 - de 850 de miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an; dublarea salariilor de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din Invatamant; anularea OU 63/2005 si acordarea premiului lunar de doi la suta, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca; mentinerea titularizarii in invatamant; acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice.
Greva, potrivit liderilor sindicali, va inceta in momentul in care invatamantul va primi 6% din PIB.
Negocieri la mijlocul saptamanii
Ieri, premierul Tariceanu si-a exprimat intentia de a continua negocierile cu dascalii, dar de miercuri, dupa ce ultima runda de discutii, care a avut loc in weekend, cu intentia de a bloca declansarea protestelor, a esuat. "A fost o intalnire informala, in care primul-ministru a vrut sa afle direct de la noi cum stau lucrurile si a incercat, ce-i drept, sa ne convinga sa renuntam la greva generala. Nu s-a avansat nici o cifra, dar premierul a recunoscut ca nu se poate ca salariile din invatamant sa fie inghetate, in 2006", a spus Bobulescu, presedintele federatiei sindicatelor universitare, Alma Mater".
Dupa declansarea actiunii de protest, Mariana Becic, liderul sindical al FSLI Bucuresti a declarat ca este pentru prima data de la inceputul actiunilor de protest postdecembriste cand "exista cu adevarat solidaritate intre angajatii tuturor unitatilor de invatamant din Romania". "Este, de asemenea, prima data cand studentii sunt de la inceput alaturi de cadrele didactice", a adaugat liderul sindical.
La randul sau, presedintele "Alma Mater", Razvan Bobulescu, a declarat ca profesorii si studentii din toate marile centre universitare ale tarii erau in greva generala.
Conducerea MEdC le-a cerut profesorilor sa se intoarca la catedra
Ieri, dupa declansarea grevei, conducerea Ministerului Educatiei a cerut personalului din invatamant sa-si continue activitatile conform programului, intrucat greva generala a fost declansata cu incalcarea prevederilor Legii privind solutionarea conflictelor de munca. Potrivit unui comunicat de presa al MEdC, conducerea institutiei nu a primit o notificare oficiala referitoare la revendicarile federatiilor sindicale din invatamant, asa cum se impunea conform art. 14 si 15 din Legea nr. 168/1999 privitoare la solutionarea conflictelor de munca.
"In acelasi timp, MEdC a notificat toate federatiile sindicale din invatamant printr-o adresa din 24 octombrie, pentru inceperea renegocierii contractului colectiv de munca unic la nivel de ramura. Conform art. 10 alin. 4 din Contractul colectiv de munca inregistrat la Ministerul Muncii, din momentul notificarii si pana la finalizarea negocierilor federatiile sindicale au obligatia sa nu declanseze conflicte de interese, potrivit Legii 168/1999.
Sindicatele promit ca vor merge pana la capat
Sindicatele din invatamant nu vor inceta greva generala chiar daca autoritatile statului cer respectarea legii, pentru ca ele sunt primele care au incalcat-o pe cea potrivit careia educatia trebuie sa primeasca 6% din PIB, a declarat Aurel Cornea, liderul FSLI.
"Atat timp cat, in Parlamentul Romaniei, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a spus ca el nu poate respecta legea, adica alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, nu inteleg de ce profesorilor sa li se ceara sa respecte legea. Este imoral ca autoritatile sa spuna ca noi incalcam legea prin actiuni de protest prin care nu facem altceva decat sa cerem ceea ce acestea sunt obligate sa dea pentru invatamant", a mai spus presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Dupa ce, luni dimineata, caderele didactice preuniversitare, universitare si studentii au intrat in greva generala, conducerea MEdC a cerut profesorilor sa-si continue activitatie conform programului, intrucat greva generala a fost declansata cu incalcarea prevederilor Legii privind solutionarea conflictelor de munca, totodata aratandu-si disponibilitatea pentru dialog.
In tara greva a fost la discretia liderilor locali
Greva generala nu s-a manifestat in toate unitatile de invatamant. Hotararea de intrare in greva total sau partial a apartinut liderilor sindicali locali, a declarat Marius Nistor, presedintele federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar "Spiru Haret". "Nu putem obliga pe nimeni sa intre in greva", afirma liderul sindical.
Cu toate acestea, potrivit declaratiilor liderilor dar si a secretarului de stat pentru invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, protestul a cuprins peste 80% din unitatile de invatamant.
Jumatate din cadrele didactice din scolile de la sate din judetul Vaslui si o treime din cadrele de la scolile din orase au intrat, ieri, la ore si au tinut cursuri conform orarului normal, a anuntat conducerea ISJ Vaslui, iar in judetul Suceava s-au tinut cursuri in noua scoli generale citata de Mediafax. Conform datelor centralizate de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, multe cadre didactice au preferat sa isi tina orele de curs pentru a nu pierde la salariu si a nu fi nevoiti sa recupereze zilele de greva. "In momentul de fata, la comanda unitatilor de invatamant se afla sindicatele care, practic, coordoneaza activitatea din scoli. Eu consider ca este un lucru benefic ca se tin orele de curs, deoarece elevii nu vor pierde materia care, oricum, ar fi trebuit recuperata. Noi, ca si inspectori scolari, monitorizam modul cum se desfasoara greva si in nici intr-un caz nu impunem profesorilor sa-si tina orele conform programei scolare", a declarat Gheorghe Carja, inspector general al ISJ Vaslui.
Liderii de sindicat din invatamant din judetul Vaslui anuntau, la sfarsitul saptamanii trecute, ca 80% din cele aproximativ 7000 de cadre didactice din judet au semnat pentru declansarea grevei generale pe termen nelimitat din invatamant.
In judetul Suceava, majoritatea cadrelor didactice s-au aflat ieri in greva generala, exceptie facand cadrele din noua scoli generale, precum si din alte doua centre scolare unde invata copii cu dizabilitati, transmite corespondentul Mediafax. Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judetean Invatamant "Spiru Haret" Suceava, cel mai mare sindicat din invatamant din judet, a declarat ca la scoala din Mitocu Dragomirnei profesorii nu au intrat in greva generala, iar la centrele scolare din Gura Humorului si Suceava, unde invata copii cu dizabilitati, activitatea cantinelor si internatelor scolare s-a desfasurat normal, in conditiile in care elevii provin din mai multe zone ale judetului. Cernica a spus ca in cazul gradinitelor cu orar prelungit o parte a personalului a supravegheat prescolarii veniti la program, insa parintii acestor copii vor fi anuntati in cursul zilei de luni ca este greva generala pentru a nu-i mai aduce la gradinita in cursul zilei de marti.
El a precizat ca in toate scolile au fost postate afise prin care se anunta ca este greva generala pe termen nelimitat.
In judetul Buzau, in peste 90% din unitatile de invatamant este greva generala pe perioada nedeterminata, a declarat liderul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Buzau, profesorul Ion Neacsu. Conform aceleiasi surse, trei unitati de invatamant - doua din municipiul Buzau si una din localitatea Vintila Voda - nu s-au aflat in greva. "Nu avem incidente, urmare a grevei. In toate scolile care au aderat la aceasta forma de protest avem comitete de greva care asigura linistea si siguranta bazei materiale", a adaugat Neacsu.
Peste o mie din cei 5000 de angajati din sistemul de invatamant bistritean nu au intrat, ieri, in greva, venind la cursuri, alaturi de elevi, situatii similare fiind si la scoli din Alba Iulia, transmit corespondentii Mediafax. In Bistrita-Nasaud, circa 20% din cadrele didactice nu au intrat in greva generala, a declarat Titu Rauca, liderul judetean al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamant. "Potrivit lui Titu Rauca, din cei peste 5000 de angajati din sistemul de invatamant bistritean, peste 1000 nu au intrat in greva. Printre acestia s-au aflat si directorii care nu sunt membri de sindicat prin lege.
La Alba, circa 80% din cei peste 4000 de membri de sindicat din judet au intrat in greva, conform liderilor de sindicat.
La Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia toate cursurile au fost suspendate, iar studentii s-au adunat pentru cateva minute in curtea institutiei, solidarizandu-se cu greva profesorilor.
Presedintele Sindicatului Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, conf. univ. Panfil Banc, a afirmat ca din cei aproape 200 de membri ai sindicatului, majoritatea s-au declarat de acord cu greva generala. Banc a precizat ca in cursul diminetii toate cursurile universitare au fost oprite.
In judetul Hunedoara, aproximativ 78.000 de elevi sunt afectati de greva generala declansata de dascali. La protest au participat peste 6000 de profesori din cele 250 de unitati de invatamant din judet. La cea mai mare scoala din municipiul Deva, "Andrei Saguna", ieri dimineata nu se afla nici un elev in clase.
Si Universitatea Tehnica din Petrosani a fost implicata in greva, la proteste luand parte 210 cadre didactice si peste 4000 de studenti. Aici cursurile au fost sistate. In Bistrita-Nasaud, circa 20% din cadrele didactice nu au intrat in greva generala, a declarat Titu Rauca, liderul judetean al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamant. Potrivit acestuia, pentru greva generala s-au pronuntat 75% dintre membrii de sindicat si au intrat in greva cu 5% mai multi.
BNS se solidarizeaza cu sindicalistii din invatamant
Blocul National Sindical (BNS) sustine greva declansata de sindicalistii din invatamant si va fi alaturi de grevisti in cursul zilei de azi. La Bucuresti, din partea BNS vor participa 50 de reprezentanti la pichetul de la Palatul Parlamentului (Intrarea Izvor) intre orele 11.30-13.30, anuntat de sindicatele din Educatie. In tara vor fi organizate pichete de solidarizare in fata liceelor in urmatoarele judete: Alba, Arad, Bihor, Botosani, Brasov, Caras, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Salaj, Sibiu, Tulcea si Valcea.
Studentii lanseaza Campania "Give me 5"
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a lansat, ieri, odata cu greva profesorilor, campania "Give me 5", prin care se urmareste promovarea la nivel national a ideii de investitie in invatamantul romanesc, prin redistribuirea a minimum 5% din Produsul Intern Brut (PIB) catre sectorul educational. Prin campanie studentii revendica: alocarea pentru educatie a unui procent de 5% din PIB; modificarea Legii Invatamantului in conformitate cu prevederile Procesului Bologna si cu realitatile impuse de catre dinamica pietei fortei de munca, precum si clarificarea statutului masteranzilor si doctoranzilor, in conditiile modificarii structurii procesului educational; reducerea efectiva cu 50% a costurilor de transport in reteaua CFR (indiferent de categoria trenului); cresterea cuantumului burselor si identificarea unor solutii alternative in mediul privat (burse private); includerea in structura ARACIS a unui reprezentant desemnat de catre ANOSR, precum si participarea reprezentantilor ANOSR in cadrul comisiilor de evaluare externa a universitatilor; introducerea finantarii centrate pe student; subventia camine-cantine alocata direct studentului, in baza unui contract de chirie. (Mihaela JITEA)
Asztalos Ferenc (UDMR), vicepresedinte al Comisiei de invatamant a Camerei: "Este nevoie de o alocare substantiala"
"Noi nu am dat aviz catre Bugetul de Finante si am tras astfel un semnal de alarma politic. Trebuie sa avem grija sa nu persiste subfinantarea invatamantului. Este nevoie de o alocare substantiala. Profesorii sunt indreptatiti sa protesteze. Liderii sindicatelor din invatamant se refera insa mereu la Legea invatamantului spunand ca Legea stipuleaza ca pentru educatie sa se aloce 6% din PIB. Ei nu iau in considerare faptul ca, textul Legii prevede ca aceasta obligatie sa fie indeplinita pana in 2007. Asta nu inseamna insa ca protestele cadrelor didactice nu sunt indreptatite." (R.G.)
Senatorul PSD, Alexandru Athanasiu: "Greva profesorilor este indreptatita"
"In 2004, a fost adoptata o lege de modificare a legii invatamantului, in urma careia s-a stabilit ca bugetul alocat acestui segment sa creasca pana in 2007 la 6%, ceea ce ar fi insemnat ca anul acesta cresterea sa fie de un punct procentual, adica sa atinga cota de 5%. Tocmai de aceea, bugetul alocat educatiei este unul nelegal, ba mai mult, este chiar mai mic decat cel din 2005, reprezentand 4,12%. Nu este vorba de un buget imoral, ci de nerespectarea unei legi in vigoare, ceea ce face ca greva profesorilor sa fie indreptatita, pentru ca dascalii nu cer neaparat marirea salariilor, ci aplicarea unei legi. Iar banii alocati sunt total insuficienti, reprezentand zero in planul investitiilor la infrastructura scolara si o politica absolut aberanta in privinta procesului de descentralizare."
Senatorul PNL, Dan Sabau: "Am semne de intrebare privind sinceritatea liderilor grevistilor"
"Greva este dreptul lor, dar nu sunt foarte convins ca liderii protestatarilor din invatamant sunt foarte sinceri in demersul lor. Aduc pe tapet acum probleme care au guvernat invatamantul de ani de zile si tocmai de aceea spun ca am semne de intrebare privind sinceritatea liderilor grevistilor. Bineinteles, bugetul alocat pentru acest domeniu nu este cel pe care l-am dori, dar Executivul va incerca sa compenseze suma insuficienta, exista promisiuni de largire pentru a compensa deficitul, iar anumite surse de finantare vor fi indreptate de-a lungul anului inspre invatamant, pentru ca exista o serie de probleme, ca si in domeniul Sanatatii. In plus, la noi, numarul de dascali pe cap de invatacel este mai mare decat in alte tari..." (V.D.)
Prefectul de Cluj ar putea fi noul ministru al Educatiei
"Puterea nu ma va schimba. Legalitatea si bunul simt, mentinute in armonie, cred ca sunt cheia succesului meu", a declarat Mihail Hardau
Prefectul de Cluj, Mihail Hardau, ar putea fi nominalizat de PD pentru postul de ministru al Educatiei si Cercetarii, ramas vacant dupa demisia lui Mircea Miclea, transmite Mediafax citand surse din partid.
Hardau a confirmat ieri ca au avut loc discutii pe aceasta tema si ca i s-a propus preluarea portofoliului de ministru ramas vacant dupa demisia lui Mircea Miclea.
"Faptul ca sunt nominalizat este o mare onoare pentru mine, pentru ca inseamna ca este vazuta bine activitatea prefectului in Cluj. Constat prin aceasta nominalizare ca trebuie sa o iau, din nou, de la capat. Este ca o sarcina de partid, dar este ceruta de conducerea PD", a declarat Hardau.
El sustine ca in cazul in care conducerea Aliantei va valida propunerea, el nu se va schimba si va ramane "un amestec de legalitate si bun simt". "Puterea nu ma va schimba. Legalitatea si bunul simt, mentinute in armonie, cred ca sunt cheia succesului meu", a adaugat Mihail Hardau.
Prefectul recunoaste ca administrarea unui minister cum este cel al Educatiei si Cercetarii inseamna o responsabilitate foarte mare, dar crede ca va face fata functiei.
Mihail Hardau s-a nascut in 15 decembrie 1947 si este profesor universitar la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN). Este membru PD din anul 1996, fiind presedinte al Biroului Permanent Local Cluj-Napoca al PD. A fost consilier judetean incepand cu anul 2000, iar din 7 ianuarie 2005 ocupa functia de prefect al judetului Cluj. (R. PAPADOPOL)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.